Fågelnytt i Falun!

Gråtrut. Foto: Glenn Costello

Idag kom det två roliga larm via klubbens sms grupp Falu Bird Larm. Det första larmet var vårens första gråtrut i kommunen, den sågs vid Slussen, Tisken. Strax därefter dök nästa larm upp i mobilen, årets första skogsduva! Under dagen har det även varit plusgrader och sol så det känns och verkar som att våren äntligen är på ingång, även om det kan vara svårt att se det med tanke på all snö som har kommit senaste tiden men vår ska det bli någon gång!

Forsärla vid Masugnen. Foto: Glenn Costello

Spana gärna efter årets första forsärla vid Främby reningsverk och Masugnen där arten normalt dyker upp först men det kan vara värt att hålla koll efter Faluån också. På hemsidan kan man se när forsärlan brukar dyka upp och det är oftast mellan 20 – 30 mars, se listan här. Två år i rad nu har den dykt upp den 19 mars, kan det bli tredje året i rad? Spana extra noga den 19 mars!

Berguven ruvar vid Falu gruva för några veckor sedan. Foto: Lars Wallström

I fredags (9/3) fick vi även en liten rapport kring gruvuvarna av Hansa Andersson: Oförändrat positivt – hanen i sin lilla grotta på regnhyllan (ses från vandrarhemmet, ej från utkiken) och honan ruvandes i lådan. Exakt samma positioner som för en vecka sedan. Tack Hansa för uppdateringen, det uppskattar vi!

Lämna ett svar