Kvällsexkursion till Kyrkbytjärn.

Ängspiplärka födosökande i Kyrkbytjärn. Foto: Lars Wallström

Falu Fågelklubbs utflykt till Kyrkbytjärn den 18:e april gick via Korsnäs/Masugnen där vi började. Isvaken hade blivit större nu och det rastade en del sjöfågel. Åtta Sångsvanar och en Storspov satt på isen. Ett par Vigg låg också i vattnet, men flög snart vidare in mot land och försvann. Storskrakar, Knipor, Gräsänder och Skratt- o fiskmås samt Gråtrutar höll till där också.

När vi kom fram till bilarna vid parkeringen kom en Tornfalk flygande men försvann mot Hosjön till.

Vi var 8 deltagare (5 män o 3 kvinnor)

Vi kom fram till Kyrkbytjärn vid 19-tiden. Från plattformen utanför Daldockan spanade vi av området. Mycket is kvar än, men det fanns lite öppet vatten vid utloppet på andra sidan tjärnen. Där höll tre Sothöns till samt ett par Kricka, Knipor och Gräsänder.

En Skogssnäppa födosökte där också. Skrattmåsarna skränade som vanligt när Bruna Kärrhöken kom flygande. Ett par av Brun Kärrhök såg vi samt ytterligare en hona. Kanadagäss och Grågäss fanns som vanligt på plats.

Vi gick sedan en promenad till andra sidan tjärnen där solen värmde skönt. Därifrån kunde vi se kärrhökarna jaga och uppvakta varandra. Sädesärlor, Rödhakar, Rödvingetrastar sjöng samt Koltrast. Några Sävsparvar sjöng också samt ett 15-tal Ängspiplärkor höll till på isen och födosökte.

Hälsningar Lars

Lämna ett svar