Kvällsexkursion i Rottnebyskogen 24/04

9 personer inklusive undertecknad ledare hade samlats vid Rottnebyskogens parkeringsplats i den kyliga vårkvällen. Det var molnigt och c:a 5 grader varmt men stilla väder.

Någon fiskmås och skrattmås drog förbi i skyn. De första fåglarna vi tittade på högt upp i en björk framför Rottneby herrgård var flera rödvingetrastar som satt och sjöng. I toppen av samma björk satt även två steglitser. Den första fågeln som vi kunde studera på nära håll var en större hackspett som satt på en grov tallgren och bearbetade en tallkotte. Längs ängen tittade vi på en flera bohål som finns i asparna. Större hackspettarna har gjort ganska många bohål i aspar på flera ställen i skogen. Vi tittade även på hur nötväckan hade murat igen bohålen och vid ett bohål hade vi ett par nötväckor.

En nötskrika skränade från en dunge med unga aspar. Vi fick tillfälle att studera den lite noggrannare där den satt i toppen av ungasparna. En bergfink filade på sin enstaviga strof längs kraftledningsgatan. Där kunde vi också studera grönsiskornas sång ganska utförligt. När vi stod och pratade om spillkråkans stora bohål i en tall där både skogsduva och knipa hade häckat fick vi plötsligt höra en mindre hackspett som gnällde. Tyvärr bara en gång men den hördes tydligt så alla fick höra den. När vi gick upp i tallskogen var det helt tyst – inga fåglar. Vi gick förbi och tittade på ett stort risbo som korparna hade byggt för några år sen men inget liv där nu.

Innan avslutningen vid parkeringen gick vi en sväng längs vägen ner mot alkärret vid Hosjön. Längs vägen fick vi se en massa starar, en björktrast och några grönfinkar. Dessutom hörde vi en taltrast från skogen vid alkärret.

Övriga arter som vi hörde eller såg under kvällen var blåmes, talgoxe, gråkråka, korp, koltrast, bofink och rödhake. Undertecknad hörde också en sångstrof från en trädkrypare men tyvärr bara en strof så ingen annan lyckades uppfatta den. När vi avslutade träffade vi Peter som hade kommit lite sent. Han hade gått upp i skogen efter oss men tyvärr inte hittat oss eftersom vi gått olika vägar. Han hade även hört ringduvan som hoade i skogen. Den hade vi missat.

Totalt hörde eller såg vi 22 arter under kvällen.
/Uno Skog

Lämna ett svar