Utflykt till Bodås 2 september

Den bruna gladan. Foto: Peter Sjö

Fågelklubben hade turen att pricka in höstens bästa dag med sträckande rovfåglar! Ja, vi fick faktiskt lite av Falsterbokänsla!

Dalgången vid Bodås nära Hofors är en fantastisk sträcklokal! Vi var 5 skådare från Falu fågelklubb som gjorde ett besök vid Bodås och hela 12 rovfågelarter noterades! Två riktiga rariteter passerade förbi, brun glada och stäpphök! Övriga arter som sågs var bivråk, ormvråk, blå kärrhök, brun kärrhök, sparvhök, tornfalk, stenfalk, lärkfalk, fiskgjuse och havsörn.

Vädret var speciellt denna ovanliga morgon med klart i norr som fick många arter att komma igång med sträcket, men de stötte på mulet i söder. Det innebar att rovfåglarna inte fick bra termik utan kom sträckande på relativt låg flyghöjd vilket gjorde att vi fick se arterna fint. Förutom rovfåglarna ska också en rastande rödstrupig piplärka omnämnas. En dag att minnas!

Lämna ett svar