Fågelskådningens dag vid Kyrbytjärn 5 maj

I ett fantastiskt soligt och varmt vårväder arrangerade Falu fågelklubb i sedvanlig ordning fågelskådningens dag vid kyrkbytjärnen.

Den samordnades med fågeltornskampen, en utmaning olika fågeltorn emellan, hur många arter som upptäcks mellan kl. 05 till 13.

Som vanligt gjordes en fågelexkursion med ca 25 personer som vandrade runt tjärnen. Många nyss anlända arter kunde ses och höras bl. a. grönsångare, svarthätta och sävsångare. Över tjärnen flög bobyggande skrattmåsar och några nyss anlända fisktärnor. Bruna kärrhöken höll som bäst på att igen bygga och flög ideligen med bomaterial som den hämtade ute på åkern, vidare till sitt bo i stora vassen.

Foto: Anders Westman

I det goda sträckvädret så var det bara några vadare som kortvarigt rastade bl. a. fyra brushanar, men även grönbenor och gluttsnäppa noterades men bara förbisträckande.

Exkursionen avslutades vid slogboden på västra sidan med fika och ytterligare ett antal personer mötte upp.

Urban delar ut ”Årets fjäder” till Gittan. Foto: Peter Sjö

Fågelklubbens årliga pris utdelades till Gittan Matsson som fick ”Årets fjäder”, med motiveringen ”för hennes idoga arbete med ringmärkningen och hennes fantastiska sätt att entusiasmera barn att bli fågelintresserade”.

Totalt rapporterades 66 arter denna dag från Kyrkbytjärn och ca 40 personer deltog i fågelskådningens dag.

Sammanfattat av Urban Grenmyr

Lämna ett svar