Kvällsexkursion till Kyrkbytjärn 14 april 2021.

Åter igen en fin kväll vid Kyrkbytjärn. Solen värmde en stund när vi gick från Daldockan/plattformen till östra sidan av tjärnen för att spana efter vårens fåglar. Sex kvinnor och tre män hade samlats.

Skrattmåsarna skränade som vanligt och även Grågässen med sitt kackel. Grågässen har ju ökat i antal på senare år, och dom är ett trevligt inslag i naturen tycker jag. Några Kanadagäss fanns där också samt ett par Sångsvanar. Däremot inga Knölsvanar. Dom ser man sällan nu i Kyrkbytjärn.

På åkermarken och i träden och buskarna på östra sidan såg vi gott om Bofink och även några Bergfinkar samt Starar, Gulsparvar o Kajor. Ringduvor och några Skogsduvor flög förbi samt en del trastar och Tofsvipor.

Dom vanligt förekommande Sothönsen och Kniporna låg på vattnet. Ett par tranor kom flygande och landade på åkern. Dom brukar häcka i tjärnen också.

Krickor och Gräsänder är vanliga men däremot endast ett par Skäggdopping såg vi. Skäggdoppingen är fåtalig numera i vårt område. Den var vanligare förr upplever jag. Ett tiotal Sävsparvar flög mellan vassen och åkern för att leta mat. 

Dagens överraskning blev ett par Salskrakar som höll till i södra delen av tjärn. Det blev en ny art för några av deltagarna. Hanen är ju mycket vacker och även honan med sin bruna hjässa.

Vi saknade Rördrommens tutande och Brun kärrhök. Dom kommer väl senare i vår hoppas vi.

/Lars Wallström

Lämna ett svar