Fågelskådningens dag vid Kyrkbytjärn lördag 7 maj 2022

Fågelskådningens dag brukar vara en dag, som visserligen kan vara något kylig under de första morgontimmarna, men som senare värms av solen.

Så icke detta år! Det småregnade när vi, sex män, gav oss iväg på promenaden runt Kyrkbytjärnen. Vi var fast förvissade om att regnet skulle upphöra snart nog.

Det blev ingalunda fallet… I stället började det blåsa ordentligt och regnet tilltog, formligen piskade ner på oss. Vi hade då hunnit halvvägs runt tjärnen. Regnskydd fanns inte i sikte. Då kom även två kvinnliga skådare ifatt oss. Vi blev alla genomblöta, regnkläder är ju för fegisar.

Nåväl, vi tog oss runt tjärnen och regnet avtog. Vi såg och hörde fåglar, som tex snatterand, rördrom, småspov, brun kärrhök, grönbena, vattenrall, ladusvala, sävsångare kanada- och grågås. Prutgåsen höll sig gömd, sågs senare under dagen, men inte av oss.

Tillbaka vid slogboden plockade vi fram fikat, det värmde och smakade extra bra efter strapatsen med regnet.

Två diplom för ”Årets upptäckt” delades ut. Utmärkelsen för 2020 tilldelades Lars Wallström för upptäckten av tuvsnäppa i Kyrkbytjärn. 2021 års utmärkelse tilldelades Anders During för upptäckten av vassångare, även den i Kyrkbytjärn. Båda arterna kunde glädja flera skådare.

Vi gästades även av en reporter från tidningen Dalabygden.

Nöjda med dagen, trots allt, packade vi sedan ihop och drog oss hemåt.

Hälsningar

Torvald

Detta inlägg har en kommentar

  1. Lars Wallström

    Bra sammanfattat. Det var en speciell Fågelskådninges Dag . Kyla, regn o blåst. Men vi såg en hel del fåglar ändå.

Lämna ett svar