Kvällsexkursion till Backa våtmark 26 april

Kvällsexkursionen började redan vid Korsnäs på cykel. Vi var två stycken som valde att köra ekoskådning till Backa men tyvärr gav det inget spännande på vägen dit, det vi såg var bl.a. några storspov, en taltrast och tofsvipor. Vi cyklade via Rottneby, Främsbacka, Höjen, Östborn för att slutligen hamna vid Backa våtmark, en fin variation av biotoper som brukar kunna ge både det ena och det andra.

Väl framme i Backa anslöt sig resten av gänget, vi var då totalt 15 pers. Det såg dock inte lovande ut när det började hagla lite grann! Men sen vet man aldrig med både vädret och fåglarna, rätt var det är kan allt vända. Det var rätt tyst i början och det var inte mycket fåglar vi såg, vi stannade dock till för att spana in en flock ängspiplärkor som rastade.

Vi gick nästan hela vägen fram till kohagen innan himlen klarnade till och solen kom fram, och med solen kom även fåglarna! Vi stod ett bra tag och njöt av sjungande fåglar och lyckades höra bl.a. järnsparv, taltrast, rödhake och gulsparv sjunga. Vilken vändning! Och ännu var det inte över. På väg tillbaka till parkeringen så flög en blå kärrhöks hane förbi på mycket låg höjd över åkern nedanför herrgården, vilken skönhet det är! Turen avslutades sedan med en mindre strandpipare som en något sen (tur var väl det!) deltagare lyckades se i början som vi andra missade.

Blå kärrhök, hane. Foto: Glenn Costello

För ekoskådarna var turen dock inte över, det återstod cykelturen hem. Det blev inga spännande fåglar men efter Sundbornsån så fanns tre(!) bävrar som vi tittade på i solnedgången, cykelskådningen har sin charm 😉

Ena bävern efter Sundbornsån, fint men svagt ljus. Foto: Glenn Costello

Lämna ett svar